Obnova nábřeží řeky Loučné v Litomyšli

Nábřeží na Vodních valech a park u Smetanova domu se nacházejí v bezprostřední blízkosti historického centra Litomyšle. Na přelomu 19. a 20. stol. bylo místo u řeky plné života a romantickou atmosféru si uchovalo ještě za první republiky. Pozdější necitlivé zásahy ale přeťaly návaznost řeky na historické jádro města a život se z nábřeží postupně vytratil.

Projekt podpořený nadací nese podtitul „dialog mezi řekou a městem“. Cílem bylo opětovné zpřístupnění řeky a vytvoření příjemného prostoru pro trávení volného času v jejím okolí. Architekti propojili původně oddělené prostory ulice, nábřeží, řeky a parku. Těžiště tvoří nábřežní promenáda s originálním hřištěm pro návštěvníky různého věku a s odlišnými typy posezení. Lepší přístup k řece i nové možnosti jejího přechodu umožňují kamenný brod, nová visutá lávka a sklápěcí mola připomínající někdejší máchadla. Nevzhledný objekt vodárny nad říčkou architekti využili k vytvoření vyhlídky. Park u Smetanova domu doplnil pavilon se zelenou střechou a s posezením pod vzrostlými stromy.

výběr projektuGrantová výzva 2010–2011
realizace2012–2017
náklady31,41 mil. Kč (+ 7,8 mil. Kč na rekonstrukci ulice Vodní valy - financováno městem mimo grantový projekt)
grant23,76 mil. Kč + příspěvek na údržbu v rámci péče o park (2018–2020)
projektantRusina Frei architekti
spoluprácekrajinářští architekti Mirka Svorová a Ing. Jakub Finger (atelier Partero); grafické studio Colmo
výtvarníkMgA. Pavla Sceranková, Ph.D. a doc. Mgr. art. Dušan Zahoranský
dodavatelLitomyšl Loučná EUROVIA-VYKRUT
rozloha1 ha (Vodní valy) + 1,5 ha (park u Smetanova domu)