Svátek zeleně v Litomyšli

15. 6. 2015

Cílem Víkendu otevřených zahrad je vždy během druhého červnového víkendu upozornit na význam vegetace, zahradního umění a architektury pro život ve městech. Litomyšl se v letošním roce přidala k tomuto svátku v sobotu 13. června. Návštěvníci se mohli blíže seznámit s Vodními valy, Klášterními a zámeckými zahradami či Jindrovou zahradou.

Architektonické prohlídky byly připraveny na všech čtyřech místech. Účastníci si měli možnost projít slavnostně otevřenou Jindrovu zahradu v doprovodu architekta Matouše Jebavého, připomenout si 15. narozeniny Klášterních zahrad s architektem Lukášem Gergelou, prohlídnout si zámecký park s místostarostou Michaelem Kortyšem a spolu s architekty Martinem Rusinou a Martinem Freiem se nechat zasvětit do projektu obnovy nábřeží na Vodních valech a parku u Smetanova domu, kde mají stavební úpravy začít tento rok. Prohlídky s architekty doplnily ve všech zahradách také komentované prohlídky v doprovodu studentů zahradnické školy, kvíz o ceny i řada dalších soutěží a her.  Odpoledne uzavřel Dixieland Band Litomyšl u Smetanova domu.

Letošní akci připravilo město Litomyšl ve spolupráci se Zámeckým návrším, Evropským školicím centrem, Smetanovým domem, Domem dětí a mládeže, Střední zahradnickou a technickou školou, Farní charitou Litomyšl, Generací 89 a Nadací Proměny.

Projekt obnovy nábřeží řeky Loučné na Vodních valech a parku u Smetanova domu se realizuje s nadační podporou od roku 2012. Stavební úpravy mají začít letos. Autory architektonického návrhu jsou Martin Rusina a Martin Frei. Originální herní prvky připravují výtvarníci Pavla Sceranková a Dušan Zahoranský.

Novinky z projektu najdete v aktuálním projektovém zpravodaji.

fotogalerie